Å bytte webhotell kan være en langtidskrevende og dyr affære. Vi har selv gjort dette noen ganger og vil derfor nå komme med forskjellige råd til hva du kan gjøre for å forenkle denne prosessen.

Tap av kunder og besøkende

Gjennom de fleste webhotell overføringer mister mange nettsteder besøkende og kunder fordi nettstedet er utilgjengelig i flere dager eller uker, og fordi det er mangel på erfaring eller viten med et webhotell bytte. Et annet problem er tap av viktige e-post som kan bety katastrofe for noen. Bytte av webhotell er derimot ikke noe vanskelig og trenger ikke å ta lang tid, dersom man vet hva man skal gjøre.

Finn det beste webhotellet og unngå senere bytter

Det første steget i et webhotell bytte er å finne ett nytt webhotell som ikke vil gi deg en god grunn til ett senere bytte. Følgende rettningslinjer kan være til hjelp:

  1. Lag først en liste av alle funksjoner din webside bruker eller trenger eller vil trenge senere.
  2. Lag en liste over webhotell selskap som tilbyr disse funksjonene.
  3. Dersom mulig, unngå lange kontrakter eller full forskuddsbetaling. (Dette kan være vanskelig hos norske webhotell selskap).
  4. Spør spørsmål om alt du lurer på (dersom svarene kommer sent er dette et dårlig tegn for potensiell framtidig hjelp og du bør vurdere enda en ny webhotell leverandør)
  5. Finn et webhotell som tilbyr enkel oppgradering av lagringsplass, båndbredde og eventuell RAM og prossesorkraft om nødvendig.

Ny konto

Det neste steget er å lage en ny konto hos din nye webhost. Last så opp alle filer og test ut siden på en midlertidig adresse.. Undersøk alle undersider, linker og bilder på siden. I e-post kontoen lager du alle tidligere e-post kontoer på ny slik at du slipper tap av viktig e-post. Dersom mulig, aktiverer du «samle all epost» funksjonen for å få tilsendt e-post til ikke eksisterende kontoer (som du kanskje har glemt å lage). Det er viktig å huske at e-post adressene kun virker etter at domene overførselen er utført.

Overføring av domenet

Det neste steget er å overføre selve domenenavnet til ditt nye webhotell. Forhåpentligvis bruker du en registrar som GoDaddy eller Domeneshop hvor du bare enkelt kan forandre DNS  detaljene i kontrollpanelet. Logg inn på kontrollpanelet der du registrerte domenet og se etter DNS. Derfra kan du forandre gamle server detaljer til nye detaljer (detaljene du fikk hos din nye webhotell leverandør, som oftest blir dette sendt i velkomstmailen)

Disse forandringene i domene overførsel blir vanligvis sendt på e-post til deg av registraren av dette domenet. Du vil da måtte bekrefte overførselen på denne e-post adressen. Domeneoverførselen kan ta alt fra et par dager til en uke. Dersom domenet ikke er overført etter en uke har du mest sannsynlig gitt feil opplysninger (navn, adresse, telefon nummer).