Et gratis webhotell anbefales i utgangspunktet ikke. Har du 300-400 kroner som ikke er all verdens med penger i dag, bør du absolutt kjøpe deg et skikkelig webhotell. (Vi kan på det sterkeste anbefale HostGator).Dermed unngår du potensielt mye større nedetid av webhotellet samt reklame bannere og irriterende pop-ups på selve nettsiden. Et annet velkjent problem med et gratis webhotell er at båndbredden også ofte er begrenset, det samme er lagringsplassen og antall e-post kontoer du kan opprette. På toppen av det hele må du ofte bruke et vanskelig og langt domenenavn. Har du likevel bestemt deg for å gå for et gratis webhotell er det visse ting du bør tenke på.

Reklame

Dersom du velger et gratis webhotell vil det nesten uten unntak følge med reklame. Reklamen opptrer ofte som en pop-up eller som et stort banner øverst eller nederst på nettstedet ditt. Dette er gjort for å dekke noen av kostnadene webhotell tilbyderen får ved å tilby gratis webhotell. Når du velger et gratis webhotell bør du først finne ut hvilken type reklame du er komfortabel med, eller finne et webhotell uten reklame.

Lagringsplass

Et gratis webhotell har som oftest en lav grense på hvor mye du kan laste opp. Lagringsplassen du trenger vil variere avhengig av hvor mange sider du har, bilder og video. Vanligvis er 10 MB mer en nok. Webhotellinfo.no er på mindre enn 1 MB.

FTP tilgang

Noen gratis webhotell tilbydere lar deg designe din side på nett med en websidegenerator. Dette kan være til god hjelp for nybegynnere, men for mer avanserte designere kan det bli et problem om tilbyderen ikke tilbyr FTP adgang.

Fil type

Flere gratis webhotell tilbydere har en maximums grense på hver fil du laster opp, for eksempel 200 KB. Andre lar deg ikke laste opp bestemte filformater som GIF og JPG.

Oppetid og fart

Dette er ekstremt viktig. En side som stadig er nede vil miste mange besøkende i det lange løp. Dersom noen finner din side i en søkemotor og søker tilgang, men finner ut at den er nede, vil han eller hun enkelt forsøke en ny side. Lav fart er også veldig frustrerende for besøkende og for deg når du laster opp siden.

CGI-BIN access / PHP

Dette er ikke lengre så viktig for en gratis webhotell tilbyder ettersom det er så mange gratis CGI script på markedet som gjør søkemotorer,tellere,e-post lister og polls mulig uten Perl eller PHP scripts. Vil du alikevel gjøre det selv med minimum av reklame bannere må du har tilgang til enten PHP eller CGI-BIN tilgang

Trafikk

Mange gratis webhotell tilbydere har en restriksjon på mengden trafikk din webside kan ha per dag eller måned. Dette betyr at dersom dine undersider er lastet opp et viss antall ganger per dag og per måned will din side bli dekativert. Generelt sett er 100 MB trafikk i måneden nok for en privat hjemmeside. 1-3 GB er vanligvis nok for enkel side i oppstartsfasen.