Et webhotell er kort fortalt et firma som leier ut serverplass hvor kunder kan legge ut filer og nettsider. Serveren er tilkoblet Internett som gir brukere av Internett, adgang til nettstedet / filene. Serverplassen er som oftest tilknyttet til et domenenavn som gjør det lett å besøke nettstedet.

Det mest vanlige webhotellet er Shared Hosting (delt hosting) hvor det er mange kunder på samme nettserver om da deler ressursene på serveren.  Det finnes også andre typer webhotell som Dedicated Hosting, Reseller Hosting, Virtual Private Server (VPS) og Colocation Server.

Webhotell leverandøren har vanligvis veldig rask tilgang til Internett og har kanskje flere tusen nettsteder fordelt på mange server. Webhotell tilbyderen leier ut plass slik at du kan få nettstedet ditt ut på Internett.

Noen store webhotell tilbydere har egne datasentre som er en samling av servere. Andre leier en server fra et stort webhotell selskap og selger ut plass under deres eget navn.

Det er veldig dyrt å eie samt vedlikeholde et datasenter. Dette gjør at de fleste webhotell tilbyderne kun leier webhotell plass fra et datasenter.