Hva er et domene?

Alle webhotell tilknyttet internett kjennetegnes av et unikt nummer kalt IP adresse. Et eksempel på en IP adresse er 123.254.32.10. Et slikt tall kan være veldig vanskelig å huske for besøkende på Internett. Et domenenavn erstatter disse tallene med bokstaver, tall eller tegn som besøkende enkelt kan huske til en annen gang.

Domenenavnet skal være navnet på websiden din.

Å navngi websiden din etter domenenavnet kan se åpenbart ut, men du vil bli overrasket dersom du visste hvor mange som ikke gjør dette.

Å navngi siden etter domenenavnet er viktig fordi når besøkende tenker på ditt nettsted vil de tenke etter navnet på siden. Dersom navnet også er URLen vet de automatisk hvor de skal gå. For eksempel neste gang du skal bestøke denne siden vil du automatisk huske www.webhotellinfo.no. Det hadde vært vanskeligere å huske denne adressen dersom navnet på siden hadde vært noe annet.

Mange domenenavn er i dag opptatt. Det kan derfor være lurt å først sjekke om domenenavnet er ledig før du navngir siden din.

I dag svarer det seg også å ha et domenenavn som reflekterer din bedrift og industrien du konkurrerer i. Det er da dermed mindre for de besøkende å huske.

Lange eller korte domenenavn?

Domenenavn kan være opptil 67 bokstaver, tegn eller tall. Som en hovedregel skal domenenavnet være så kort som mulig. Dette gjør det lettere å huske, lettere og skrive inn, samtidig som det er mindre sannsynlighet for å skrive inn feil ord.

.com eller .no

Norske bedrifter og organisasjoner bør velge et .no domenenavn. Nettsteder med .no ending er ofte de som blir tatt mest seriøst på Internett. For å registrere .no domeneavn må du ha et organisasjonsnummer. Den enkleste veien til å få et organisasjonsnummer er å registrere et enkeltmannsforetak. Du kan lese mer om dette på www.bedin.no.

Private hjemmesider og hobbysider må nøye seg med et .com, .net .org eller noen av de andre 20 talls endingene som fins på markedet. .com domener er de mest populære og det er dette du bør velge dersom det er ledig. Domene-endingen er av ingen betydning når søkemotorer rangerer siden din.

Kun firma og organisasjoner i Norge kan registrere .no domener. Alle websider med .no domene har altså et organisasjonsnummer registrert i brønnøysundregisteret. Dersom ditt firma har et organisasjonsnummer,er et .no domene absolutt til å anbefale ettersom det gir litt mer troverdighet til besøkende og kunder.

Varemerkeloven

Når du skal velge domenenavn er et godt tips å ikke registrere et varemerkenavn eller en versjon av et varemerkenavn. For eksempel, kan du ikke bruke et domenenavn som www.nike.info eller www.nike-butikk.com ettersom Nike har registrert dette som et varemerke (trademark).